Reise til Belgia – kultur og historie

Belgia er et land i Vest-Europa. Det grenser til Nederland, Tyskland, Luxembourg og Frankrike, og det har dessuten en liten kystlinje mot Nordsjøen. Det er et av Europas minste land.

Brüssel – tegneseriebyen som både er Belgias og Europas hovedstad

Brüssel har et rennommé som gourmet-by og er spesielt kjent for sin utsøkte sjokolade. De matglades mekka, sumpbyen og Europas maktsentrum er andre navn for Belgias hovedstad.

Byen, som har sitt opphav fra før tusentallet ble i sin tid bygget på en sump, og det opprinnelige navnet Brouschella betyr – omtrentlig – “huset i sumpen”. Med sin lange historie under fremmede nasjoners styre, blant annet romersk, spansk og germansk er Brüssel vel rustet til å representere Europa. Byen har hele tre offisielle språk, fransk, nederlandsk og tysk, og gir en indikasjon på alle de kulturelle opplevelsene dere vil oppleve her. Severdigheter som Grand Place og Manneken Pis preger turistbrosjyrene med god grunn, men Brüssel er også kjent for sin art Nouveau-arkitektur. I tillegg er byen kjent for sine parker og grøntanlegg, og er også tegneseriebyen fremfor noen (Tintin ble «født her!). I dag finnes det flere hundre aktive tegneserieforfattere og tegnere med hovedbase i Brüssel. Byen har også et rennommé som gourmet-by, og er spesielt kjent for sin utsøkte sjokolade. Her finnes et mylder av restauranter av meget god kvalitet og i alle priskategorier. I tillegg finner dere mange koselige handlegater og over 30 markeder som preger byen til forskjellige tider.

Tradisjoner for ølbrygging

I Belgia er øl mye mer enn forfriskende drikke – det er kultur og historie. Belgierne har en like stor lidenskap til sin gylne nektar som franskmennene til sin vin. Her finnes hundrevis av sorter, de fleste med sine egne glass – utformet for å fremheve den individuelle smaken og egenarten til hvert ølslag. Høres det ut som snobberi fra vinens verden? Nei, på ingen måte, øl er alvorlige saker. I Belgia startet tradisjonen i klostrene. Mellom bønn og meditasjon fant munkene tid til å brygge øl – for folkehelsens skyld! I middelalderen var øl ofte den sunneste og reneste væske som fantes. Brussel ligger midt i landet, mellom to språk og kulturer, men enten man løfter glasset med det franske Santé eller det flamske Gezondheit, er alle enige om at man fortsatt skåler for den gode helse! I september er Brussel, Europas uoffisielle øl-hovedstad, et mekka for ølpilegrimer. Byens storstue, La Grand Place, er én av Europas vakreste rådhusplasser med sine gotiske handelshus. Plassen forvandles under festivalen til en liten ”landsby” viet til ølets gleder, god mat, musikk og ikke minst sosialt samvær.

Brugge – en av Belgias største turistattraksjoner

Brugge er en av Europas aller vakreste og best bevarte middelalderbyer. Med sine kanaler, middelalderarkitektur og brostensbelagte gater er byen en fornøyelse å utforske. Brugge ligger nordvest i Belgia, nesten ute ved kysten. Med rundt 120 000 innbyggere er byen den største byen i den flamsktalende provinsen Vest-Flandern.

Byen har egentlig ingen ekstreme severdigheter men helheten er uansett utrolig flott. Den beste måten å oppleve Brugge vil for mange være å spasere litt tilfeldig rundt i gamlebyen for å se hva som dukker opp. Store deler av gamlebyen innenfor bymuren er dessuten bilfri, men det finnes nok av hestedrosjer som kjører folk rundt. Et annet alternativ er å reise rundt med kanalbåt. Det går guidede båtturer hele tiden.

Som man forventer av en populær turistby er byen full av cafeer, restauranter og barer. De belgiske spesialitetene øl, pommes frites, sjokolade og vafler kan man få overalt. Dersom man ønsker å vite mer om disse delikatessene har man kommet til riktig by for Brugge har både ølmuseum, sjokolademuseum og pommes frites museum!