Reise til Cuba

Cuba er et eksotisk reisemål med solfylte strender, legendarisk musikk og verdens beste sigarer. Cuba, bare si navnet, og en rekke bilder dukker opp: brunbarkede menn i Panamahatt dampende på en fet Cohiba, gamle amerikanske biler langs promenaden Malecon, en utrolig kolonialarkitektur, palmer og hvite strender mot et innbydende og solglitrende Karibisk hav – eller musikken: salsa, cha-cha-cha, smektende ømme boleros om kjærlighet og drømmer.

Cuba har de senere årene blitt en populær destinasjon å reise til – et eksotisk reisemål som tilbyr solfylte strender, legendarisk musikk og verdens beste sigarer. Cuba er den største øya i Karibien, en øy som har stått imot USAs handelsblokade i over 50 år – et av de få sosialistiske land som snubler videre på egen vei på underlig vis. Cuba er så annerledes, så utfordrende på så mange måter, at den appellerer til vår nysgjerrighet.

Havana er den dekadente storbyen Hemingway hadde som tilholdssted på 1930-tallet – stedet hvor han nøt rom, kvinner og natteliv. Arkitekturen er enestående og stemningen i de gamle bydelene helt spesiell. Folket i Havvana er ikke det minste blyge, snarere tvert imot – de er åpenhjertige, varme og nysgjerrige.

PRAKTISK INFORMASJON

Visum

Norske statsborgere trenger visum og reiseforsikring for å besøke Cuba. Vi ordner visum for våre reisende, og har dette stort sett inkludert i våre pakker. Om du har behov for reiseforsikring kan vi ordne dette også.

Reiseforsikring

Alle reisende til Cuba må ha reiseforsikring som dekker alle medisinske utgifter. Forsikringen bør kjøpes før avreise. Dersom man ankommer Cuba uten reiseforsikring vil man bli bedt om å tegne forsikring hos et cubansk forsikringsselskap på flyplassen.

Ved ankomst kan man bli bedt om å vise frem forsikringsbevis. Det er derfor viktig at man har forsikret seg for hele perioden man oppholder seg på Cuba.
Det anbefales å tegne full reiseforsikring med ubegrenset sykeforsikring ved feriereise til Cuba. Sykehusutgiftene for utlendinger er høye, og NAV Internasjonalt garanterer ikke for nordmenns sykehusopphold i utlandet.

Vaksiner/helse

Før man reiser til Cuba bør man vaksinere seg mot hepatitt A, difteri/tetanus og for lengre opphold: tyfoidfeber. Sjekk med lege og ta vaksinen i god tid før avreise. Når man oppholder seg på Cuba, er det ikke anbefalt å drikke vann fra springen. Flaskevann er lett tilgjengelig. Mathygienen er stort sett god, men som reisende er man alltid utsatt for endringer i bakteriefloraen. Forebyggende magestabiliserende midler, som f.eks. Idoform, kan være et godt tips. Myggolje kan gjøre oppholdet behageligere og være en beskyttelse mot sykdommer som dengue. www.fhi.no

Valuta, veksling og bruk av kort

Det er to gyldige myntenheter på Cuba: konvertible pesos (CUC) og cubanske pesos (”moneda nacional”). 1 CUC = ca. 24 cubanske pesos
Cubanere må forholde seg til begge myntenheter da lønningene utbetales i cubanske pesos mens mange varer selges kun i CUC. Som besøkende forholder man seg stort sett bare til CUC og har nesten aldri bruk for cubanske pesos. De fleste varer kan betales med CUC. Verdien på CUC er i utgangspunktet det samme som 1 USD, men på grunn av gebyret som trekkes fra ved veksling fra andre valutaer blir den i praksis litt dyrere.

Sikkerhet

Cuba er en relativt trygg destinasjon sammenliknet med andre land i Latin-Amerika. Voldskriminalitet rammer i liten grad utlendinger. Det er likevel ingen grunn til å være naiv.

Betaling

Vekslingsgebyret på amerikanske dollar er høyere enn på andre valutaer, så det kan derfor være lurt å ta kontanter i euro. Visa er det eneste kortet som fungerer i minibanker. Ved uttak i minibank blir en belastet med et gebyr. American Express, Diners og andre kredittkort tilsluttet bank i USA aksepteres ikke (jf. USAs handelsblokade). Det aksepteres heller ikke tilsvarende reisesjekker. Kilde: UD’s landssider for Cuba.

For mer informasjon, gå inn på Utenriksdepartementets landsider