Reise til Kambodsja

Natur, religion og arkitektur smeltet sammen. Kambodsja har blitt sammenlignet med Thailand for et par generasjoner siden. Lenge var det ryggsekkturistens godt bevarte hemmelighet, men nå har vi muligheten til å oppleve dette landet på første klasse. Reisen går gjennom et eventyrlig landskap hvor tempelbyer dukker opp som luftspeilinger i jungelen. Den viktigste er Angkor Wat, landets hjerte og sjel og et magisk sted for alle buddhister. Et minnesmerke fra den gang det mektige Khmer-imperiet strakte seg fra dagens Myanmar (Burma) i vest til Vietnam i øst. De tause ruinene speiler seg i innsjøer med lotusblomster, og kvelerfiken slynger sine røtter rundt majestetiske søyler. Her har natur, religion og arkitektur smeltet sammen da byen lå bortgjemt i mer enn 500 år.

På landsbygda er vi vitne vi en frodig hjemme-industri og inspirerende prosjekter for barn og ungdom, landets fremtid! Markeder hvor flittige syersker bak durende symaskiner tryller fram vakre silkeklær på bestilling. Det dufter fra flettede sjasmin-girlandere, spennende krydder og nektar fra sukkerpalmer. I den engang så stolte hovedstaden Phnom Penh er de tragiske minnene fra Røde Khmers brutale styre og den etterfølgende politiske uro i ferd med å blekne. Man merker en gryende optimisme, selv om byen fortsatt er en skygge av seg selv. Vi møter et land i langsom vekst og utvikling, og en bærekraftig turisme er viktig. Men det som varmer mest er de vakre smilene som få land i verden kan varte opp med.

Skikker og regler

Fotografering av offentlige personer – som for eksempel munker – uten forhåndssamtykke, blir sett på med mistenksomhet. Fotografering nær militære anlegg, flyplassser og offentlige bygninger m.v. bør også unngås. Ved besøk i templer skal knær (unngå shorts) og skuldre være dekkert, og skoene må tas av. Narkotikalovgivningen er streng og medfører lange opphold i lokale fengsler. Det samme gjelder for seksuell omgang med mindreårige.

Det kambodsjanske Utenriksdepartementet meddeler at alle vestlige menn som ønsker å gifte seg med en kambodsjansk kvinne må være under 50 år og videre kunne dokumentere en månedlig inntekt på minst 2 500 USD.

Innreise og helse

Det er visumplikt til Kambodsja for alle typer norske pass. Det er mulig å søke om e-visum for inntil 30 dager. Fra 17. august vil en ny e-visa nettside være tilgjengelig for søknader og den kan nås her. For å følge søknadsprosessen se denne linken. Visum utstedes for øvrig av Kambodsjas ambassader, og kan på visse betingelser også fås på flyplassen og ved enkelte grensestasjoner. En oversikt over disse kan sees her. Normalt kreves ett til to passfoto og at passet skal være gyldig i minst fire måneder etter at visumet er utløpt (ved e-visum er det krav om minst seks måneders gyldighet fra innreisedato).

Det anbefales å ta kontakt med nærmeste kambodsjanske ambassade for å få oppdatert informasjon om visumbetingelsene og hva det koster. Den kambodsjanske ambassaden i London er sideakkreditert til Norge. Vær oppmerksom på at dagsbøter må betales dersom man ikke reiser ut av landet ved utløpet av visumperioden. I tillegg må det betales for ny visumsøknad.

Praktisk

Amerikanske dollar benyttes i stor grad som betalingsmiddel i Kambodsja. Betaling med kontanter er det vanligste, men kredittkort kan benyttes i de fleste finere hoteller og restauranter i turistområdene. Mini-banker finnes i Phnom Penh, Siem Reap og Sihanoukville. Reisesjekker kan veksles i et begrenset antall banker og større hoteller.

Ha alltid en kopi av passet og det kambodsjanske visumet på et annet sted enn originalen.

Norge har for tiden ingen konsul i Kambodsja. Ved behov for konsulær bistand kan den svenske ambassaden i Phnom Penh kontaktes.

 

Kilde: UD’s Landsider