Reise til Kina

Kina er verdens tredje største nasjon og er verdens størst befolkede land med 1,3 milliarder mennesker, som utgjør 1/5 av verdens befolkning. Han- kineserne utgjør over 92 prosent av befolkingen, men landet har i tillegg 55 andre offisielle etniske grupper.

Grunnet de mange etniske gruppene, og store forskjeller i klima og levesett, har nasjonen et enormt mangfold. Kina er verdens eldste fortsatt eksisterende sivilisasjon, og kineserne har formet en unik historie og kultur som fascinerer og interesserer en hel verden. Samtidig har kineserne formet sin egen moralske kode, som har spilt en viktig rolle i landets sosiale utvikling.

Filosofiske retninger har hatt en betydningsfull innflytelse på kinesisk kultur. Hovedreligionene er Konfutsianisme, Taoisme og Buddhisme. Tanken om balanse og harmoni mellom natur og mennesker står sentralt i klassisk kinesisk tenkning.

Praktisk

Valuta
Myntenheten i Kina er renminbi. Minibanker som aksepterer Visa og Mastercard er utbredt. Slike kort kan også anvendes på større hoteller, restauranter og kjøpesentre i byene.

Generelle åpningstider
Offentlige kontorer og banker har åpent 0900-1700, enkelte steder med 2 timers pause midt på dagen. Markeder, butikker og restauranter er ofte åpne fra 0800-2200. Små, døgnåpne dagligvarebutikker er vanlige i de større byene. Offentlige kontorer holder stengt i helgene, mens butikker, banker og postkontorer vanligvis har åpent 7 dager i uken, med unntak av offentlige høytidsdager.

Tidsforskjell:
Sommertid: 6 timer før Norge. Vintertid: 7 timer før Norge.

Offisielle fridager:
Offisielle fridager 1. januar, kinesisk nyttår i januar/februar (oftest 5 fridager), Qingmingfesten (begynnelsen av april), arbeidernes dag 1. mai, dragebåtfestivalen (mai/juni) og midthøstfestivalen,(september/oktober), nasjonaldag 1. oktober (oftest tre fridager). Tradisjonelle fridager følger den kinesiske månekalenderen og tidspunktet varierer fra år til år.

Forvent svært mange reisende og lav tilgjengelighet på for eksempel togbilletter og hotellrom i periodene rundt de kinesiske feriehøytidene. Vær oppmerksom på at helgedager nær offisielle fridager kan bli omgjort til arbeidsdager for å kompensere.

Strøm og mobildekning
Strømmen måler 220 volt, men på enkelte steder må det brukes adapter på grunn av utformingen av selve kontakten. Mobilnettet er godt utbygd, og norske mobilabonnement fungerer vanligvis i Kina. Det er mulig å kjøpe kinesiske kontantkort som kan brukes i hele Kina, men identitetspapirer må framvises.

Skikker og regler

Visum og innreiseregler blir strengt håndhevet i Kina. Det er viktig å passe på at man alltid har gyldig visum, særlig når man oppholder seg i landet over lang tid. Bor man på hotell blir man automatisk registrert med pass og visum, bor man privat må man selv sørge for å registrere seg på den lokale politistasjonen. Visum er inkludert i de fleste av våre pakker, verdi ca. 1100,-.

Vær forberedt på språkbarrieren. Fortsatt er det veldig få taxisjåfører som snakker engelsk, så det kan lønne seg å få viktige adresser skrevet ned på kinesisk (med kinesiske tegn). Mange restauranter har meny kun på kinesisk, og betjeningen snakker ofte lite eller ikke noe engelsk (avhengig av restaurantens størrelse og plassering). Det gis sjelden tips på restauranter eller for taxi. Apper for smarttelefoner kan være av nytte for oversettelse og til bestilling av drosje. Hotell og restauranter har ofte visittkort tilgjengelig hvor adressen er oppgitt på kinesisk. Privatpersoner benytter ofte visittkort.

De fleste opplever kineserne som høflige, men svært direkte. Det regnes ikke for å være uhøflig i Kina å stille svært direkte spørsmål og kommentarer om f.eks. alder, vekt og høyde. Utenfor byene kan folk være svært nysgjerrige på utlendinger. Dette kan oppleves som slitsomt, men nysgjerrigheten kan også gi anledning til å skape kontakt på tross av språkproblemer.

Råd til reisende
De fleste reiser til Kina er trygge og uten spesielle problemer. Utlendinger blir sjelden utsatt for voldskriminalitet. Det er imidlertid en viss risiko for lommetyveri, spesielt på populære turiststeder (se nedenfor). Pass godt på pass og lommebok. Tap av pass må alltid meldes til lokalt politi som utsteder en politirapport. Det anbefales alltid å oppbevare kopi av pass, visum og kredittkort separat fra originalene. Vær klar over at kinesisk politi til enhver tid kan kreve at du framlegger originalt pass.

Kilde: UDs Landsider.no