Reise til Sør-Afrika

Spennende safariopplevelser, golfbaner i verdensklasse og deilige bademuligheter i Sør-Afrika. Republikken Sør-Afrika er et ekstremt land; det byr på den ypperste naturskjønnhet, men også den dypeste elendighet i de fattige townships. Staten grenser til Botswana, Lesotho, Mosambik, Namibia, Swaziland og Zimbabwe.

Sør-Afrika er økonomisk og teknologisk et av de lengst utviklede landene på det afrikanske kontinentet, og politisk et av de mest innflytelsesrike. Landet har en stor og sammensatt befolkning (ca 45 mill) med et mangfold av kulturer og hele 11 offisielle språk. Majoriteten av den sør afrikanske befolkningen er like opptatt av å unngå kriminalitet som vi er, og bevilginger til bekjempelse av kriminalitet øker hvert år. De siste 10 årene har landets turisme økt kraftig, og svært få melder om at de har opplevd kriminalitet – landet føles overraskende trygt å være i. Her er det spennende safariopplevelser, golfbaner i verdensklasse og deilige bademuligheter.

Cape Town, også kalt The Mother City, er en av verdens vakreste byer. Den ligger til Atlanterhavet og kan besøkes hele året. I januar og februar når det er sommer, ligger temperaturen på ca. 25 grader, og i vintermånedene fra juni til august er det gjennomsnittstemperatur på ca. 13 grader. Oppe i fjellene og ved kysten kan det imidlertid bli kaldere, men generelt er klimaet meget behagelig og minner om Middelhavsklimaet.

PRAKTISK INFORMASJON

Innreise

Det er ingen krav om visum for norske borgere. Men passet må være gyldig i minst 30 dager etter at besøket er avsluttet og passet må inneholde minst en blank side. Hvis du har visum bør du i tillegg sjekke siste utreisedato angitt på stemplet du får ved ankomst Sør-Afrika. Det er langt fra sikkert at et turistvisum automatisk gir 3 måneders opphold.

Helse

Hvis du kommer fra et annet afrikansk land kan du bli avkrevet bevis for at du har gulfebervaksine. Malaria og bilharzia i noen begrensede områder som Krugerparken og nordlige grenseområder. Private sykehus holder meget bra standard. Viktig å ha reiseforsikring i orden.

Kredittkort

Kredittkort, spesielt MasterCard og Visa, aksepteres de aller fleste steder. Stor tetthet av minibanker. Men mange forsøk på svindel ved minibanker, som dog ofte er godt bevoktet av sikkerhetspersonell (pass på pin-koden, aksepter ikke hjelp fra fremmede).

Sikkerhet

Alle bør ta forholdsregler mot tyveri, ran, bilkapring og minibanksvindel. De fleste reiser til utlandet, også til Sør-Afrika, går trygt og uten spesielle problemer. Imidlertid kan reisende bli utsatt for ubehagelige overraskelser, vold og annen kriminalitet.  Reisende bør være på vakt, forhøre seg med lokalkjente, og ta fornuftige forholdsregler.

Skikker og regler

Det er generelt sett ikke behov for å ta særskilte hensyn til lokale skikker utover ‘normal’ norsk oppførsel i Sør- Afrika. De fleste er godt vant til å omgå turister og utlendinger.  Man er generelt mer høflige enn i Norge, og hilser og spør hvordan det går før man fortsetter med en samtale eller transaksjon.
Sør-Afrika har 11 offisielle språk. De aller fleste behersker engelsk.
Sørafrikanere er avslappet når det gjelder kleskode. Mange hoteller tillater ikke barn. Kilde. UD’s landssider for Sør-Afrika.

For mer informasjon, gå inn på Utenriksdepartementes landsider