Reise til Svalbard – Norges mest eksotiske destinasjon!

Svalbard er en norsk øygruppe i Arktis. Øygruppen ligger nord for fastlands-Europa, omtrent midt mellom fastlands-Norge og Nordpolen. Svalbard består av alle øyer, holmer og skjær mellom 74° og 81° nordlig bredde og 10° og 35° østlig lengde.

Den største øya er Spitsbergen, etterfulgt av Nordaustlandet og Edgeøya. Longyearbyen er administrasjonssenter for øygruppen. Andre bebyggelser, i tillegg til forskningsstasjoner, er det russiske gruvesamfunnet i Barentsburg, forskningssamfunnet i Ny-Ålesund og bebyggelse i forbindelse med gruvedriften ved Sveagruven. Hele øygruppen administreres av sysselmannen på Svalbard.

Hvalfangstbase og gruvedrift

Øygruppen Svalbard ble først tatt i bruk som en hvalfangstbase i det 16. og 17. århundre, men ble etterhvert forlatt. Gruvedriften etter kull begynte på begynnelsen av 1900-tallet noe som førte til at flere samfunn etablerte seg på øygruppen. Svalbards kulturhistorie er relativ ung, og ting man tar for gitt på fastlandet er fredet på Svalbard. Gamle bygningsmaterialer er kulturminner, det samme er slakteplasser for hvalross og isbjørn. I dag er Svalbard ikke bare verdens nordligste møtested, men også Norges mest eksotiske destinasjon for firmaturer, kurs og konferanser.

Mørkets og lysets land

Svalbard kalles både mørkets og lysets land og en reise hit vil variere avhengig av årstid. Overgangen fra solen dukker opp på kvinnedagen 8. mars og til solen skinner døgnet rundt 20. april er kanskje den beste for utendørsaktiviteter som snøscooterkjøring og hundeslede. Det er tradisjonelt lite snø på Svalbard, og februar til begynnelsen av mai er den mest snøsikre perioden. Om sommeren kan man arrangere firmaturen med å kombinere fotturer med båttransport eller cruise. Er man riktig heldig kan man få et lite avstandsglimt av selveste bamsefar eller kanskje en isbjørnbinne med unger.

Longyearbyen er Svalbards administrasjonssenter og med sine litt over 2000 innbyggere dermed en av verdens nordligste bosetninger. De aller fleste innbyggerne er nordmenn, men over 40 nasjonaliteter er representert i dette lille samfunnet. Stedet har et utvalg butikker som selger alt fra kolonial- og ferskvarer, sports- og fritidsutstyr, suvenirer og gaver. Det arrangeres en rekke festivaler og konserter i Longyearbyen.

Fantastisk dyreliv og spennende aktiviteter

Svalbard åpne landskap og endeløse isbreer. Isbjørner, hvaler, fjellrev, Svalbard har et fantastisk dyreliv. Svalbard ligger i en arktisk klimasone med Longyearbyen kun 12 grader fra Nordpolen, og er en helt spesiell del av Norge.

Fra Longyearbyen kan du dra på mange spennende turer med båt, kajakk eller snøscooter. Du kan også vandre eller gå på ski, og om sommeren og høsten kan du kombinere fotturer med båttransport eller cruise. Arktisk matkultur som sel, hval, reinsdyr, rype og røye finner du hos en rekke restauranter.