Her følger nyttige tips og råd for alle som skal reise til Cuba

Pass og visum

Først er det viktig at dere sjekker at passet er gyldig i 6 måneder etter reisens slutt. Ta gjerne med en kopi av passet. Husk reiseforsikring. Alle besøkende må ha med reiseforsikringsbevis som viser at forsikringen dekker medisinsk hjelp og behandling i utlandet. Har dere ikke dette kan dere måtte tegne dette ved ankomst: Det koster ca.40 Euro for de dagene dere skal være der. Dere kan bli oppfordret på flyplassen til å vise fram dette reisebeviset, så ha det klart i håndbagasjen. Dere får tilsendt visumet fra Reisecompaniet. Dette må fylles ut nøyaktig uten overstrykninger eller rettelser og ikke brettes. Etter ankomst Havana må dere ta også godt vare på gjenparten av visumet, som skal leveres i passkontrollen ved utreise. Vi anbefaler en koffert som kan låses da det ikke er alle hotellene som har safebokser på rommene. Her ligger pass, visum og andre verdisaker trygt mens vi er på tur.

Vaksinasjoner

Vaksiner er alle selv ansvarlige for å sjekke opp. Her har alle ulike utgangspunkt ettersom hvor lenge siden det er man tok vaksiner sist og hvor man tidligere har reist. Fastlege eller helsestasjon vil vite hva du trenger.

Bagasje

Vær obs på at det kan være noe kaos ved bagasjeutleveringen i Havana. Det er 2 bånd, og noen ganger blir kofferten lempet ut på gulvet av personalet. Vær nøye på at kofferten ikke veier mer enn 23 kilo. Man har blitt meget streng på dette både i Oslo, Paris/Amsterdam og Havana. Overvekt koster mye pr. kilo.

Valuta

Myntenheten på Cuba heter convertible pesos (CUC). Det greieste er å bruke VISA-kort, som kan brukes i banker, i spesielle vekslingskontorer (CADECA), eller i minibankene som finnes i dag mange steder på Cuba. HUSK Å SJEKKE AT KORTET DITT IKKE HAR REGIONS-SPERRE. Det er et uttaksgebyr ved veksling som kan variere fra 5-11% av beløpet. I banker/CADECA’er må du vise pass ved veksling. På grunn av den amerikanske blokaden kan ikke American Express, Diners eller andre kort som har forbindelse med USA, brukes. Det kan også være vanskelig med Mastercard. Euro er meget kurant å veksle overalt hvis du ønsker å ha med kontanter, men ikke amerikanske dollar. Ingen butikker eller restauranter aksepterer kort. Vi vil prøve å få vekslet på flyplassen, hvor det er både minibank og vekslingsboder. Husk å be om å få en del av beløpet dere veksler i mindre sedler (1,3, 5 eller 10 CUC). Øvrige sedler er 20 og 50 CUC. Store sedler kan være vanskelig å få brukt i drosjer, restauranter o.l.

Forberedelser

Nyttig litteratur

Vi anbefaler 2 bøker: ”Dette er Cuba. Alt annet er løgn” av Vegard Bye og Dag Hol eller «Det nye Cuba» av Even Sandvik Underlid. Disse treffer pulsen på Cuba på en fortreffelig måte, og er skrevet av nordmenn med god erfaring fra opphold på Cuba. For litt mer dypdykk anbefaler vi også den nye Insight Guide for Cuba. Ta gjerne med en liten lommeordbok spansk/norsk eller en parlør. Nyttig spesielt når man er på egenhånd. Prøv å lære noen hilseord, spørreord, tall osv. Dette er svært nyttig å kunne fordi få cubanere snakker engelsk. Ta gjerne også med en reiseguide, for eksempel ”Reiseguide CUBA” e.l.

Kjekt å ha med hjemmefra

Mange ting er mangelvare på Cuba, og vi har lært at visse ting er godt å ha med hjemmefra; solkrem, myggolje helst med DEET (det kan være et problem med mye mygg utendørs på kveldstid), noen pakker lommetørklær til bruk som toalettpapir utenfor hotellet. Enkelt reiseapotek med plaster, litt for magen som for eksempel Imodium og smertestillende og naturligvis det dere evt bruker av faste medisiner som dere må ha i håndbagasjen på reisen.

En liten paraply er alltid nyttig og en lommelykt kan også komme godt med. Restlager av alt dette er også fine gaver ved hjemreise. For dere som har vanskelig for å sove pga støy er ørepropper nødvendig å ha med da det er MYE lyd overalt på Cuba og spesielt i storbyen Havana.

Husk også at det i januar-februar kan være nokså kaldt noen dager så husk en god jakke og et skjerf/sjal. Dette gjelder for både kvinner og menn og nyttig også på andre tidspunkter da visse steder også har sterk aircondition.

Da det i løpet av siste året har ankommet langt flere turister enn det landet har vært vant til å ta imot oppstår det innimellom noen episoder vi gjerne skulle vært foruten. Det har på noen av de siste gruppene vært litt lite håndklær på noen hoteller så vi oppfordrer derfor alle til å ta med seg et håndkle. Ta gjerne med et gammelt du kan legge igjen ved avreise her også.

En liten gave er alltid velkommen

En del ønsker kanskje å ta med seg litt småsaker for å gi bort til folk man møter, for cubanerne er veldig mye fattigere enn oss. Faktisk blir dette ønsket veldig mye sterkere etter ankomst så vi har blitt oppfordret av tidligere reisende til å understreke dette. Man vil treffe mange mennesker man der og da gjerne vil gjøre noe for og da er en liten gave alltid velkommen. Dere skal ikke føle at dette er noe dere må dele ut hele tiden, ei heller til alle og enhver. Kanskje aller minst til barna som har begynt å tigge i enkelte områder på Cuba. Vi ønsker ikke å oppmuntre til dette, så generelt alltid NEI til barn.

Eldre mennesker derimot er kanskje de som har det aller vanskeligst på Cuba i dag, så disse oppfordrer vi å gi til. Noen ganger er det nok med et smil og en klem, men ellers er også en kulepenn for eksempel en viktig gave eller litt småpenger. Vi oppfordrer dere alle til å kikke i skuffer og skap før dere reiser hjemmefra og fylle opp bagasjekvoten med det dere har. Det er ikke nødvendig å kjøpe inn noe. Tenk på å ta med ting dere kan legge igjen ved avreise også med tanke på klær og sko dere bruker på reisen. Smykker man ikke bruker lenger, rester av toalettsaker, sminke, såpe og parfyme er også populære gaver.

Det er selvsagt opp til enhver om man ønsker å ha med noe å gi bort. På tidligere turer har noen hatt med noe, andre ingenting. Dette er helt opp til hver enkelt, men vi ønsker å kanalisere gavene til de vi vet trenger det aller mest.

Telefoni, elektrisitet

Mobiltelefonene våre virker på Cuba, men både sms og særlig samtaler med Norge er dyrt. Det finnes WIFI på noen av hotellene, men det går tregt. Det er andre stikk-kontakter på Cuba, slik at man må ha en omformer for å lade mobilen, batterier til kameraet osv. Det kan kjøpes billig på for eksempel Clas Ohlsson. Husk også på å ha med det dere trenger av minnekort og batterier da dette er vanskelig å finne. Det er ikke så mye å få kjøpt på Cuba, men det finnes markeder med en del fine ting som T-skjorter, humidorer til sigarer, duker, brukskunst, og malerier. Og sigarer selvsagt og rom.

Tips/driks

Tips er meget vanlig overalt, det er den viktigste inntektskilden til de som jobber i turistnæringen. På restauranter og i drosjer runder man av litt oppover, ikke mye, maks 5-10%. Når turen er slutt, er det vanlig av gruppene å gi den cubanske guiden og buss-sjåføren en liten takk. Ca. 15 CUC fra hver deltaker. Men dette beløpet bestemmer man selvsagt selv.

Annerledeslandet Cuba

Vi håper dere vil møte cubanerne med et åpent og fordomsfritt sinn. Cuba er veldig forskjellig fra mange land dere kjenner fra før. Ta høyde for en viss overbærenhet med logistikk og serviceinnstilling. Ting er ikke er som vi er vant med hjemme på godt og vondt, men vi skal gjøre alt for at dere får en uforglemmelig reise. Tålmodighet og romslighet er gode egenskaper. Svært få drar uberørt tilbake fra Cuba. Gled dere til et møte med annerledeslandet Cuba. Det vil være en reise du aldri vil glemme.


Reisebrev fra Cuba

Les reisebrevet fra en deltaker på en av våre Cuba-reiser!