4 dager

Ta kontakt

Ta kontakt

Oslo, Gardermoen

Eksempeltur

Dette er et eksempel på en reise som settes opp fra Reisecompaniet. Akkurat nå har vi ikke en konkret dato for denne reisen, men send oss gjerne en forespørsel!

Klikk her for program pil

Øl-festival i Brussel viet til ølets gleder

I september er Brussel, Europas uoffisielle øl-hovedstad, et mekka for ølpilegrimer. Byens storstue, La Grand Place, er én av Europas vakreste rådhusplasser med sine gotiske handelshus. Plassen forvandles under festivalen til en liten ”landsby” viet til ølets gleder, god mat, musikk og ikke minst sosialt samvær!

I Belgia er øl mye mer enn forfriskende drikke – det er kultur og historie. Belgierne har en like stor lidenskap til sin gylne nektar som franskmennene til sin vin. Her finnes hundrevis av sorter, de fleste med sine egne glass – utformet for å fremheve den individuelle smaken og egenarten til hvert ølslag. Høres det ut som snobberi fra vinens verden? Nei, på ingen måte, øl er alvorlige saker. I Belgia startet tradisjonen i klostrene.  Mellom bønn og meditasjon fant munkene tid til å brygge øl – for folkehelsens skyld! I middelalderen var øl ofte den sunneste og reneste væske som fantes.

Brussel ligger midt i landet, mellom to språk og kulturer, men enten man løfter glasset med det franske Santé eller det flamske Gezondheit, er alle enige om at man fortsatt skåler for den gode helse!

PROGRAM

Frokost=F, Lunsj=L, Middag=M

Dag 1, (K) Torsdag: Ankomst Brussel

Vi møtes på Gardermoen og reiser samlet til Brussel. Her blir vi møtt av vår guide og ledsaget til hotellet. Vi skal bo på Hotel Le Plaza****, som er et av de beste hotellene i Brussel. Vel framme slapper vi av etter reisen med en liten sandwich og en deilig øl. Brussel er en storby og et travelt diplomatisk midtpunkt, og blandingen av språk og kulturer gjør byen spennende. I området rundt Grand Place finner vi hyggelige smågater og smug med en avslappet atmosfære. Kanskje frister en liten spasertur for å kaste en mynt i fontenen til Maneken Pis, den lille urinerende statuen som av en eller grunn er blitt byens maskot og et stort trekkplaster! Ofte blir den lille guttestatuen pyntet med tidsaktuelle og fantasifulle kostymer. Et humoristisk museum ved siden av rommer mer enn hundre av dem, fra Elvis-kostymer til julenisse og meksikansk cowboy.

Dag 2, (F-L-M) Fredag: Ølekspert på 12 timer!

I dag starter vi med en deilig frokost før vi inviterer til et spennende innlegg av vår guide som vil fortelle om sine erfaringer og ikke minst passjon for øl. Det blir mulig å stille spørsmål om hva det måtte være – innen øl-verdenen selvsagt! Etter interessant informasjon skal vi teste ut våre kunnskaper gjennom et besøk hos Cantillon, et av de eldste bryggerier i Brussel. Her får vi høre den spennende historien om hvordan bygg blir til brygg, en prosess som inkluderer mye mer enn humle, korn og vann. Lambic-ølet, som brygges her, er friskt, sideraktig og korket som champagne. Noen øltyper er lagret opptil 6 år på flaske, eller i vintønner fra Frankrike og whiskytønner fra Skottland! I Belgia er det ingen begrensninger på smakstilsetninger og resultatet er mange spennende varianter. Smaksprøver hører naturligvis med, og her er noe for enhver; sterkt, mildt, blondt, mørkt, til og med ” øl for den som ikke liker øl”, Gueuze-ølet, som mange kaller ”ølverdenens champagne”! Alle vet at visse viner passer til visse matretter, og det samme gjelder for øl. Dette får vi mer kjennskap til under kveldens middag  på Restaurant Le Roy d’ Espagne som ligger i en av de vakre, historiske bygningene på Grand Place. Disse bygningene tilhørte engang bakernes laug, og her finnes morsomt interiør, lun atmosfære, god mat og øl.

Dag 3, (F) Lørdag: Sjokolade og øl

Belgia liker å kalle seg ”Sjokoladelandet”, og med en produksjon på 170 000 tonn årlig er den lille nasjonen en verdig kandidat til tittelen.  I dag blir det en søt start på dagen i ”Belgian Chocolate Village”, som er mye mer enn et museum. Frodige drivhus med kakaotrær og eksotiske planter viser den fascinerende historien om hvordan sjokoladen kom til Europa med den spanske conquistadoren Cortes.  Han fikk servert en kopp xocoatl hos aztekerkongen Montezuma, og var antakelig den første europeer som fikk smake den mørke, mystiske drikken. Bitter sjokolade i flytende form forble lenge en drikk for konger, da prisen var like høy som for gull og skulle kurere melankoli! Men det var flamske og franske konfektmakere som gjorde sjokolade til høy kunst, og ble de mest etterspurte ved Europas hoff. Praliner, konfekt med forskjellig fyll, anses å være en belgisk oppfinnelse. Kan øl og sjokolade synes en merkelig kombinasjon? Nei, ikke i Belgia. Her påstår man til og med å ha oppfunnet en ølvariant som passer utmerket til sjokolade, Kriek, smaksatt med ville kirsebær. Vi skal derfor videre til bryggerimuseet. Det ligger i et vakkert hus på Grand Place, som tilhørte bryggerilauget allerede i det 18.århundre. Her er en helt spesiell atmosfære i kjellerne, med inventar og redskap fra den tiden da de som leverte øl til kneipene ble lønnet med øl… Heldigvis fant de dyktige bryggerihestene veien hjem selv. Resten av dagen og kvelden har vi fri til å tilbringe på Festivalen.

Dag 4, (F-L) Søndag: Sjarmerede Brugge

Vi spiser frokost og sjekker ut av hotellet. En times kjøretur sydover fra Brussel tar oss til Brugge, som en gang i tiden var kjent som ”Nord-Europas Venezia”. Og likhetene er mange; stille kanaler på kryss og tvers, smale smug og plasser med storslagne byggverk og kunstgallerier av rang. Her er dog ingen gondoler, men derimot kanalbåter og svaner. Det var vikingene som ga byen sitt navn, da de var innom på veien til Normandie. Under Hansatiden var Brugge et økonomisk kraftsenter. Hertugene av Burgund, med et av de mest storslagne hoff i Europa, tiltrakk kunstnere som Rubens og van Eyck. Handel og sjøfart, spinning av ull og silke, og veving av gobeliner gjorde byen rik. Men skipsfarten forandret seg, kanalene ble for smale, og byen ble glemt. Heldigvis, for i dag er gamlebyen godt bevart bak sine festningsverk og vindmøller.  Vi kan spasere langs fredelige kanaler, ta en forfriskning på Burg eller Markt, de to vakre torgene, mens vi beundrer de rikt dekorerte fasadene. Belford, det kjente og kjære klokketårn, er et dominerende element i bybildet med sine 83 m, og ”Ringeren i Brugge” er blitt et kjent fenomen.  Klokkespillet fra 1700-tallet har hele 47 klokker som ljomer over byen regelmessig. Klokkespilleren har også konserter fra tid til annen.  For sjokoladeglade er dette paradisets forhage. På hvert gatehjørne ligger en butikk med søte overraskelser. Her er det travelt, for i Belgia kjøper man hjemmelaget, fersk sjokolade slik som vi kjøper ferske bakervarer. Utstillingene er rene kunstverk, og noen kan tilby mer enn 60 smaker! Hva med safran- eller sitrongress-sjokolade, eller praliner med smak av kubanske sigarer?

Etter en byvandring som inkluderer de viktigste severdighetene, blir det lunsj og ølsmaking på De Halve Maan, som betyr ”Halvmånen” (ikke den halve mann…)! Her sitter historien i veggene, dette er det eneste bryggeri som fortsatt har sin produksjon innenfor den gamle bymuren. I disse tradisjonsrike omgivelsene skal vi nyte god mat og, ikke minst, godt øl! Man produserer to øltyper; Brugse Zot og Straffe Hendrik, – det mest berømte, og som inneholder nesten 9% alkohol.

Etter nye opplevelser i Brugge går turen omsider tilbake til flyplassen.Vi flyr tilbake fra Brussel med ankomst Oslo, Gardermoen.

God øltur!

PRISER

Pris per person i dobbeltrom: Ta kontakt

Dette er inkludert i prisen:

 • Fly Oslo, Gardermoen –  Brussel t/r med SAS
 • Transport, måltider og utflukter iht program
 • 3 netter på Hotel La Plaza****
 • Egen ølspesialist
 • Innlegg av ølspesialist (ca 2 timer)
 • Norsk reiseleder ved minimum 15 deltakere

Dette er ikke inkludert:

 • Drikke til måltider
 • Reiseforsikring
 • Tips
 • Tilslutningsbilletter fra andre byer i Norge

Hotell

 • hotell-brussel-hotel-le-plaza

  Hotell Brussel, Hotel Le Plaza****

  Le Plaza har fransk fasade, stor takhøyde og ligger foran shoppingsområdet Rue Neuve, 2 trikkeholdeplasser fra livlige Grand Place. Hotellet har treningssenter, et verneverdig teater i maurisk stil og

  Les mer

Land

 • belgia

  Belgia

  Belgia er et land i Vest-Europa. Det grenser til Nederland, Tyskland, Luxembourg og Frankrike, og det har dessuten en liten kystlinje mot Nordsjøen. Kultur og historie i et av Europas minste land.

  Les mer

Kart

Send en forespørsel

Forespørsel

 • Se vår personvernpolicy
 • Dette feltet er for valideringsformål og skal stå uendret.