3 dager

29/05/2017 - 31/05/2017

fra NOK 5.000,-

Oslo, Gardermoen

Klikk her for program pil

Bli med DNB Pensjonistene Oppland til Gdansk 29. – 31. mai 2017

På sydsiden av Østersjøen venter 3 sjarmerende søstre; Gdansk, Gdynia og Sopot. Trillingbyene ved den polske Riviera har nesten smeltet sammen til én, og forbindes av endeløse, kritthvite strender. De har alle sin unike karakter, og mye å by på; den tusenårige bykjernen i Gdansk er omsorgsfullt gjenoppbygd etter krigen. De vakkert dekorerte gavlshusene i alle regnbuens farger vitner om en stolt fortid som Hansabyen Danzig.

Innenfor de middelalderske byportene finner vi smale, stemningsfulle gater og livlige torg, en herlig blanding av gammelt og nytt. Man kan nyte en pivo (øl) på en av uteserveringene og lytte til gatemusikanter som spiller klassisk musikk. Gdynia har en mer moderne atmosfære, med sin hyggelige småbåthavn og sjøpromenade. Den eksklusive badebyen Sopot er en grønn oase mellom de to storesøstrene, skapt for velvære og strandliv. Her kan man spasere på den romantiske trebryggen, som strekker seg ½ km ut i havet, nyte havbrisen og utsikten fra en av de mange uteserveringer. På 1920-tallet promenerte fine damer med lange kjoler og parasoller her, da Sopot var kjent som Østersjøens Monaco. I det ærverdige Grand Hotell, hvor bl.a. Marlene Dietrich og Greta Garbo har posert på prinsessebalkongene, finner vi Europas eldste kasino. I dag lokker velstelte strender med puddersand og en nesten sydlandsk stemning i gågaten Monte Cassino.

Alle byene byr på gode shoppingmuligheter, underholdning, god mat og godt øl, og et behagelig prisnivå. 

 

PROGRAM

MANDAG 29. MAI

Busstopp:

Kl. 07.00 Lillehammer skysstasjon
Kl. 07.25 Mjøsbrua
Kl. 07.40 Gjøvik skysstasjon
Kl. 07.55 Raufoss stasjon
Kl. 09.15 OSL, Gardermoen

Kl. 11:15 Avreise med Norwegian fra Gardermoen
Kl. 12:40 Ankomst Gdansk

Ved ankomst Gdansk blir vi hentet på flyplassen og kjører med buss til hotell Qubus Gdansk. Vi spiser lunsj og sjekker inn. Etter lunsj møtes vi i resepsjonen. Da skal vi på byrundtur til fots sammen med vår skandinavisktalende guide.

HOTELL QUBUS GDANSK

Hotel Qubus, Gdansk Polen : Reisecompaniet

Et 4* hotell som tilbyr rom med air condition, LCD TV og gratis Wi-Fi. Alle de luksuriøse rommene er lydisolerte, med skrivebord, safe, minibar, moderne bad m/dusj eller badekar. Rommene har utsikt til elven Motlawa og Gamlebyen. Variert frokostbuffé serveres i hotellets elegante restaurant, som spesialiserer seg på sesongbaserte polske og internasjonale retter. Lobbybaren tilbyr et rikt utvalg av cocktails og viner. Fitness senter med gymrom, sauna og avslapningsrom. Hotellet tilbyr gratis båtturer for gjestene i sommersesongen. Resepsjonen er døgnåpen, og personalet kan ordne med klesvask og stryking av tøy. Sentral beliggenhet, kun 5 min spasertur fra Gamlebyen.

BYRUNDTUR I GDANSK

Hansabyen Gdansk er en av Polens eldste byer, og Gamlebyen og Mariakirken en del av Verdens Kulturarv. I dag er det vanskelig å forestille seg at alt som var igjen etter 2. verdenskrig var en rykende ruinhaug. De fleste av severdighetene ligger langsmed den såkalte ”Kongeveien”, mellom de gamle byportene. En spasertur her er som å gjenoppleve Danzigs gylne tid, lyktestolper av smijern, smale husfasader i Hansastil, et resultat av en omhyggelig restaurering. Artushovet; den viktigste bygningen under Hansatiden, Rådhuset og Neptunfontenen vitner alle om byens fordums rikdom. I havnen, komplett med gamle piratskip, ligger Sjøfartsmuseet med bl.a. den eldste og best bevarte havnekranen i Europa fra 15.århundre. Den forteller om byens viktige rolle som skipsfart- og handelsby. Den mest romantiske gaten er den smale, brosteinsbelagte Ul Mariacka, med småbutikker som tilbyr rav og sølvsmykker, håndverk og antikviteter. Den leder til den høyloftede Maria-kirken, trolig den største mursteinskirken i Europa med plass til 25 000.

Hele verden husker Fagforeningen Solidaritet og Sovjetunionens fall. Det var her gnisten ble tent noen dramatiske dager i 1980, da verftarbeiderne streiket under ledelse av den unge Lech Walesa, som senere ble Polens president og Fredsprisvinner. Porten til verftet er i dag omgitt av minnesmerker og pyntet med blomster til minne om disse modige menn som gikk i bresjen for kampen mot kommunistregimet. I dag er stedet møteplass og konferansesenter for fred og solidaritet.

At Gdansk er Polens rav-hovedstad ser man helt klart i den gamle bydelen. Her er gallerier og verksteder hvor man kan se håndverkere bearbeide ”Østersjøens gull”. På Ravmuseet kan man lære mer om ravets fascinerende reise, hvordan blomster og insekter fanget i en dråpe harpiks og gjemt på havets bunn i millioner av år, blir til vakre og originale smykker. Her finnes ravklumper på mer enn 1 kg, og med forhistoriske insekter innkapslet. På kvelden spiser vi middag på Restaurant Brovarnia. Trivelig og elegant restaurant i Gamlebyen, i kjelleren på Hotell Gdansk Brovarnia, bl.a. berømt for sitt mikrobryggeri hvor man har mulighet til å smake Schwarzbier (mørkt øl) som har vunnet flere priser og skal være det beste i Polen. Stedet ligger i gangavstand fra hotellet.

TIRSDAG 30. MAI

CRUISE TIL WESTERPLATTE-HALVØYA:

2,5 TIMER TOTALT (40 MIN EN VEI)

Vi skal nyte utsikten over Gdansk fra elven mens guiden vil fortelle oss mer om byens historie og om historiske bygninger vi passerer. Etter ankomst til Westerplatte-halvøya går vi i land og tilbringer en time for å besøke de historiske stedene på øya. Båten går tilbake til Gdansk Old Town hver time. Det er plass til ca 100 personer ombord. Westerplatte, en liten halvøy ved slutten av Canal Port, er et sted hvor andre verdenskrig startet. To hundre mennesker fra den polske militær utpost forsvarte sitt land i 7 dager mot tyske styrker. De ble angrepet fra land, luft og vann, men dette er vanskelig å tro, spesielt etter å ha besøkt denne lille øya. Det er en 25m høy monument fra 1966 på den grønne åsen, som minnes alle de som døde i kamp for frihet i 1939.

Vi avslutter denne formiddagen med lunsj på restaurant Gdanski Bowke. Stedet ligger i Gamlebyen og serverer hjemmelaget polske retter. Se restaurantens nettside. Ettermiddagen til fri disposisjon.

Felles middag på restaurant Pod Lososiem i Gdansk. En av de eldste og mest velkjente restauranter i Gdansk med aner fra det 16.århundre. Opprinnelig det vertshus hvor den berømte „Goldwasser vodka” ble oppfunnet, en likør med 22 karats flytende gullblader! Det var den ultimate luksus for adelen på 1600-tallet, og lovet evig liv…det stemmer nok ikke, men likøren er fortsatt meget populær. Luksuriøst interiør med historiske møbler og malerier i rokokkostil. Restauranten tilbyr tradsisjonelt polsk kjøkken av meget høy klasse. Se restaurantens nettside.

ONSDAG 31. MAI

Kl. 10:30 Avreise med buss til flyplassen
Kl. 13:10 Avreise med Norwegian fra Gdansk
Kl. 14:40 Ankomst Gardermoen

Påmeldingsfrist: 24. februar.

PRISER

Pris per person i dobbeltrom: NOK 5.000,- (for medlemmer DNB Pensjonistene Oppland)
Ledsager betaler NOK 6.000,-

Enkeltromstillegg: NOK 750,-

Dette er inkludert i prisen:

  • Fly direkte med Norwegian t/r Gardermoen – Gdansk
  • 2 netter på hotel Qubus med frokost
  • Utflukter i henhold til programmet med transport og skandinavisktalende guide
  • 2 lunsjer – 3 retter med 1 glass vin/øl, vann og kaffe
  • 2 middager – 3 retter med 2 glass vin/øl, vann og kaffe
  • Buss t/r Lillehammer – Gardermoen (du velger påstigningssted når du melder deg på turen)
  • Teknisk reiseleder fra Reisecompaniet er med på turen fra Norge

Dette er ikke inkludert i prisen:

  • Reiseforsikring
  • Mat og drikke på flyet

Vi tar forbehold om endringer i programmet samt valuta/-prisendring.
Prisen er basert på minimum 30 personer.

Påmeldingsfrist: 24. februar.

FLYINFORMASJON

MANDAG 29. MAI

Kl. 11:15 Avreise med Norwegian fra Gardermoen
Kl. 12:40 Ankomst Gdansk

ONSDAG 31. MAI

Kl. 10:30 Avreise med buss til flyplassen
Kl. 13:10 Avreise med Norwegian fra Gdansk
Kl. 14:40 Ankomst Gardermoen

BUSSINFORMASJON

MANDAG 29. MAI

Kl. 07.00 Lillehammer skysstasjon
Kl. 07.25 Mjøsbrua
Kl. 07.40 Gjøvik skysstasjon
Kl. 07.55 Raufoss stasjon
Kl. 09.15 OSL, Gardermoen

Påmeldingsfrist: 24. februar.


Kart