3 dager

17/08/2020 - 19/08/2020

fra NOK 5.900,-

Skien

Klikk her for program pil

Strikkecruise på Telemarkskanalen, 17.-19. august

I år legger vi strikketuren til indrefilèten av norske historiske naturopplevelser! Telemarkskanalen er vannveien fra Skien til Dalen i Telemark med tre kanaler med sluseanlegg i Telemarksvassdraget. I Europa ble denne kanalen i europeiske reisehåndbøker betegnet som et «verdens åttende underverk» da den var ferdig. Bandakkanalen ble bygget hovedsakelig for transport av varer og passasjerer, tømmerfløting og for å motvirke flom. I dag er det turister fra nær og fjern som kommer for å oppleve denne unike vannveien som framstår omtrent som for over hundre år siden. De steinsmurte sluseveggene, de enorme sluseportene, åpne- og lukkemekanismen – alt er autentisk.

Vår ferd med M/S Henrik Ibsen inkluderer en velsmakende lunsj ombord. Vi passerer flere sluseanlegg, og nyter stillheten på kanalen mens vi lar strikketøyet få jobbe.

Vår reise inkluderer et opphold på det sagnomsuste, helt unike trehotellet Dalen Hotel. Her får vi servert frokost og to middager i hotellets utmerkede restaurant. Vi tar deg med til Rui-plassen for å høre den utrolige historien om gardsjentene som fikk treffe kongen! I tillegg skal vi i badstu når vi besøker Soria Moria, og vi får med oss et besøk hos Telespinn, som byr på herlig økologisk lunsj.

Strikkecruisets høydepunkter:

 • Kanalcruise på Bandakkanalen gjennom vakre Telemark
 • Eventyrhotellet Dalen Hotel (5*) – kjent for nydelig kortreist mat
 • Kulturvandring til Rui-plassen
 • Besøk med omvisning og lunsj på Telespinn
 • Strikking!

PROGRAM

Dag 1: Avreise fra Skien – Lunde – Dalen

Vi drar med buss fra Bussterminalen i Skien kl. 12.00, og kjører til Lunde som ligger ca. 40 km. nord for Skien. Her ankommer vi ca. 12.45, og vi gjør oss klare for ombordstigning på M/S Henrik Ibsen som seiler fra Lunde kl. 13.05. Underveis passerer vi sluseanleggene Kjeldal og Hogga, før vi ankommer Fjågesund Brygge ca. kl. 15.20. Her får vi et kort stopp før skipet tar oss videre via Spjotsodd og Lårdal til Lastein Brygge, hvor vi ankommer ca. kl. 17:50. Ombord finnes en restaurant og toalettfasiliteter. Vi nyter lunsj ombord. Les mer om skipet og Telemarkskanalen her: Telemarkskanalen. Vel framme ved Lastein Brygge går ferden videre til det legendariske eventyrhotellet Dalen Hotel, hvor vi skal tilbringe de neste to nettene. Her får vi servert nydelig 2-retters middag i hotellets restaurant.

Dag 2: Dalen, vandringstur til Rui-plassen

Vi nyter frokost på hotellet og smører nistepakke som vi skal ha med oss i sekken, før vi skal på en interessant vandring opp i bratthenget ovenfor Dalen, husmannsplassen Rui. Her får vi høre historien om de knøttsmå Rui-søstrene, Ingerine og Gurine som bodde på garden i hele sitt liv. De to søstrene hang alltid sammen og var aldri utenfor bygda, bortsett fra den gangen de fikk invitasjon fra selveste Kong Olav! I 1957 dro de på tur til Oslo for å besøke kongen. En fantastisk historie.
Etter besøket på Rui-plassen drar vi videre til kunstinstallasjonen «Soria Moria» som ligger vakkert til, som et smykke ved sjøen Bandak på Dalen. Selve installasjonen er en badstu! Så her gjelder det å huske å ta med seg badetøy. Soria Moria er en del av prosjektet «Vannvegens Fortellingar», inndelt i 6 deler, der hver av kanalkommunene får hvert sitt verk. Her står kunst, arkitektur og lys i sentrum. Vi får høre mer om prosjektet underveis. Om du ønsker det kan du også bade i Bandak, en av Norges dypeste innsjøer (325 m.). På kvelden gjør vi oss klare til festmiddag på Dalen Hotel. Her blir det tre-retters middag i hotellrestauranten.

Dag 3: Dalen – Flatdal – Skien

Vi sjekker ut fra Dalen Hotel etter frokost, og drar med buss tilbake til Skien. På veien gjør vi et stopp på gården Telespinn, ved Svartdal i bygda Flatdal. Her får vi se hvordan ull forvandles til garn, og det blir anledning til å se ulike produkter som er produsert her på gården. Vi nyter lunsj av kortreiste, økologiske matvarer, i stor grad produsert på gården og i nærområdet. Her får vi smake på Svartdalshonning, hjemmelaget syltetøy og ost fra gårdens geiter. Etter lunsj får vi en omvisning på gården etterfulgt av kaffe og en kakebit. Deretter setter vi kursen for Skien, en kjøretur som tar ca. 2 timer.

PRISER

Pris pr. person i dobbeltrom: kr. 5.900,-

Enkeltromstillegg: kr. 700,-

Inkludert i prisen:

 • Busstransport, Skien – Lunde
 • Kanalbåten på Telemarkskanalen, Lunde – Dalen
 • To-retters middag på Dalen Hotel første kvelden
 • Tre-retters festmiddag på Dalen Hotel andre kvelden
 • To overnattinger på Dalen Hotel i dobbeltrom
 • Daglig frokost på hotellet
 • Vandringstur til Rui-Plassen med nistepakke fra hotellet. Etter turen, badstue i Soria Moria, og bading i Bandak
 • Retur med buss fra Dalen til Skien. Stopp underveis på Telespinn i Flatdal (strikkested) med lunsj

Ikke inkludert:

 • Transport til Skien – og tilbake (det går buss og tog fra Oslo)
 • Mat og drikke utover det som er spesifisert i programmet
 • Reise- og avbestillingsforsikring
 • Tips/driks

SKIEN

Henrik Ibsens fødeby, Skien, er en av Norges eldste byer, grunnlagt rundt år 1000. Byen er start/endestasjon for Telemarkskanalen. I Skien kan man oppleve gammel trebebyggelse i områdene Snipetorp, Bratsbergkleiva og Bakken. Fylkesmuseet og den vakre blomsterparken Brekkeparken ligger i gangavstand fra sentrum. I Skien kan man bli med på utflukter til «Ibsens Venstøp», hvor Henrik Ibsen ble født og hvor han tilbrakte sine første 7 leveår. I Skien finner vi dessuten gravplasser fra jernalderen (Grini og Solum), helleristninger fra vikingetiden ved Gjerpen og middelalderruiner ved Gimsøy, Skotfoss og på Kapitelberget utenfor sentrum.

TRANSPORT, UTVIDELSE AV REISEN

Fra Oslo kommer man seg enkelt med buss (via Drammen og Vestfold) til Skien. NorWay Bussekspress – Grenlandsekspressen – har flere daglige avganger tur/retur. Bestill her: Grenlandsekspressen

Det går tog ca. en gang pr. time (Vestfoldbanen) mellom Elverum og Skien (via Oslo, Drammen og Vestfold). Billetter kjøper du hos VY: VY

Vil du ha overnatting i Skien, Porsgrunn eller i badebyen Langesund i forkant eller etterkant av reisen har vi meget god priser hos Choice Hotels, som tilbyr overnatting sentralt. Kontakt oss for tilbud.

M/S HENRIK IBSEN

Det er med stolthet vi inviterer ombord til en spektakulær og historisk reise på Telemarkskanalen, med høy grad av komfort og service i det som er en av Norges vakreste naturopplevelser.

M/S Henrik Ibsen seiler i daglig rutefart på Telemarkskanalen mellom Skien og Dalen i sommersesongen. En reise på Telemarkskanalen ombord i M/S Henrik Ibsen er en unik kulturhistorisk seilas gjennom spektakulær norsk natur og fantastiske sluseanlegg, ansett som vedens åttende underverk da de ble hugget inn i fjellet på slutten av 1800 tallet. Det tilbys førsteklasses service om bord enten du er på Promenadedekket, i restaurant Aktersalongen med herlige spiserier fra skipets bysse med et godt utvalg vin og drikke eller i Cafeen forut. Å kombinere et historisk kanalcruise med et kulinarisk opphold på eventyrhotellet Dalen Hotel anno 1894 kaller vi ”et spa for sjelen”.

DALEN HOTEL *****

Velkommen til et av Norges eldste trehoteller, kun 400 meter fra Telemarkskanalens endestasjon med enkel adkomst til hotellet.
Dalen Hotel, kjent som «eventyrhotellet» fra 1894, i overdådig, romantisk stil med dragehoder, tårn og spir, altaner, utspring og gesimser. Å kombinere et besøk på Dalen Hotel med en seilas på Telemarkskanalen med et av veteranskipene M/S Henrik Ibsen eller M/S Victoria er en enestående kulturhistorisk reise tilbake i tid sammen med moderne service og komfort.

Dalen Hotel Telemark Dalen Hotel Telemark Dalen Hotel Telemark

Dalen Hotel har 49 værelser, herav en suite, et enkeltrom, et familie rom og resten dobbeltrom. Det er i overkant av 90 senger på hotellet. Enkelte rom har plass til ekstraseng og 38 rom har nye bad med dusj og wc, 5 rom har felles bad i korridoren, og alle rom er utstyrt med badekåper. Alt er innredet i gammel stil og hvert rom har sitt historiske individuelle preg.

Hotellrommene bringer en tilbake til fordums tid men ytterligere er det salongene og Hallen som gir den helt spesielle rolige og historiske opplevelsen. I dame og herresalongen som møtes i hagesalongen, på Galleriet eller Hallen med sine 11 meter under blyglasstaket kan man lene seg tilbake i gamle stilmøbler, lytte til vakker klavermusikk fra en av hotellets konsertpianister og kjenne varmen som stråler fra peisen.

Dalen Hotel Telemark Dalen Hotel Telemark Dalen Hotel Telemark

Lobby bar og pianist i hotellets majestetiske Hall – 6 kvelder i uken spiller hotellets pianist klassiske toner. Hotellets dyktige bartendere serverer alt fra aperitiff, edle dråper og mange varianter av velkomponerte cocktails.

Hotellets ambisjoner er å levere vertskap og matopplevelser utenom det vanlige. Restaurant Bandak har engasjert en sterk brigade med unge og ambisiøse kjøkken- og restaurantfaglige medarbeidere fra inn og utland. Alle er inspirert av Telemark som region med spennende råvarer og tradisjonsrike oppskrifter, i tillegg så er vi flinke til å benytte oss av gode råvarer og ideer fra resten av verden når vi ikke har tilgang til utelukkende lokale alternativer. Hotellets menyer inviterer til både ”En smak av Telemark» og andre gode matopplevelser.

Les mer på hotellets nettsider.

TELEMARKSKANALEN

Telemarkskanalen er vannveien fra Skien til Dalen i Telemark med tre kanaler med sluseanlegg i Telemarksvassdraget. Norsjø–Skienkanalen, med slusene i Skien og ved Løveid ble bygget i perioden 1854–1861, og er den eldste av de to kanalene. Bandakkanalen er den andre opprinnelige kanalen og ble åpnet i 1892. I Europa ble denne kanalen i europeiske reisehåndbøker betegnet som et «verdens åttende underverk» da den var ferdig. Bandakkanalen ble bygget hovedsakelig for transport av varer og passasjerer, tømmerfløting og for å motvirke flom. Dette siste ved at man slapp de store tømmervasene av stokker som samlet seg i de trange delene av elveløpene, for eksempel i Steinfoss og Vrangfoss, og som demte opp vannet, slik at det satte betydelige innmarksarealer i Lunde under vann.

I dag er det turister fra nær og fjern som kommer for å oppleve denne unike vannveien som framstår omtrent som for over hundre år siden. De steinsmurte sluseveggene, de enorme sluseportene, åpne- og lukkemekanismen – alt er autentisk. Tre skip trafikkerer daglig kanalen i sommersesongen. Det er mulig å bli med på dagsturer, eller pakker som inkluderer busstransport en vei, og overnatting på det tradisjonsrike Hotel Dalen.

VIKTIG VEDR. SMITTEVERN

Vi holder i utgangspunktet midtseter på restauranter, cruise, busser og annen transport åpne i hht. regjerningens bestemmelser. Reisende i samme husstand kan imidlertid sitte nærmere hverandre.

Connections Ferie har med egen reiseleder på denne reisen. Det forutsettes at deltakere med symptomer på forkjølelse, influensa, koronavirus etc. på avreisedagen velger å kansellere reisen. Slik kansellering gir ikke refusjon. Det er derfor viktig at den reisende har gyldig avbestillingsforsikring.
Dersom slike symptomer skulle oppstå underveis er det viktig at vår representant på stedet straks får beskjed slik at vi kan iverksette nødvendig smitteverntiltak og rådføre med medisinsk personell.

Det er den reisendes eget ansvar å påse at man har tilfredsstillende helse slik at man ikke setter seg selv og andre i fare.

Connections Ferie tar følgende forbehold i forbindelse med denne reisen:
-Et minimum antall deltakere er påkrevet for å gjennomføre reisen.
-Tidspunkter kan bli forskjøvet i forkant av reisen og underveis.
-Utflukter kan kun gjennomføres ved et minimum og maksimum antall deltakere.